Ieder lichaam heeft het vermogen om zichzelf te genezen. Voetreflextherapie helpt je om dit vermogen te stimuleren. Lichaam en geest staan in nauwe verbinding met elkaar.

Op je voeten en onderbenen zitten reflexpunten die via zenuwbanen en energiebanen in verbinding staan met al je organen, spieren en gewrichten. Maar ook met je gedachten en emoties. Door het behandelen van deze gebieden gaat er een prikkel via die zenuwbaan naar het betreffende orgaan of lichaamsdeel wat ermee in verbinding staat. Er gaat extra energie en bloed naar toe waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en het orgaan opnieuw gevoed kan worden. Op deze manier worden blokkades in het lichaam opgeheven en zullen klachten verlichten of verdwijnen.

Je lichaam en geest zijn te vinden in je voeten en onderbenen. Je voeten vertellen jouw verhaal. Het pijnlijke plekje aan de zijkant van je voet vertelt je dat je last hebt van je rug. De vorm van je teen kan betekenen dat je bepaalde ideeën niet naar buiten laat komen.

Klachten zijn er niet voor niets, iedere klacht wil jou iets duidelijk maken. Vaak weet je wel wat er achter zit als er een steen op je maag ligt. Als je iets met je probleem doet, lost de klacht op. Zo heeft ook die blaasontsteking of obstipatie jou iets te vertellen. Ik help je om inzicht te krijgen in wat jou klachten je te vertellen hebben en de juiste sleutels te vinden naar verandering en herstel.

Werkwijze en duur van de behandeling/traject

Bij een uitgebreid intakegesprek bekijk en onderzoek ik je voeten nauwkeurig. Ik spoor samen met jou de oorzaak van de klachten op. Mijn behandelplan is erop gericht deze aan te pakken. Verschillende klachten die in eerste instantie helemaal niets met elkaar te maken lijken te hebben, lossen veelal samen op door de aanpak van de oorzaak. 

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst van de klachten en hoe lang deze al bestaan. 

Een consult (75 minuten) bestaat uit een behandeling op de voeten/onderbenen en een gesprek. Ik ben geïnteresseerd in jou als mens. Samen met jou kijk ik naar de mogelijkheden om veranderingen aan te brengen door oefeningen, tips en voedingsadviezen. Je krijgt energie en voelt je weer fit. 

Voetreflexologie is ook geschikt voor jou. Zelfs als je denkt geen klachten te hebben, kan een maandelijkse preventieve behandeling prettig zijn.

 

Voetreflextherapie en reguliere geneeskunde

Steeds vaker wordt de samenwerking gezocht tussen de reguliere geneeskunde en voetreflextherapie. Ze kunnen elkaar uitstekend aanvullen. Verwijzing kan dan ook van beide kanten plaatsvinden. Stel dat ik tijdens een behandeling iets tegenkom waarvan ik denk dat hier een arts naar moet kijken, dan verwijs ik je door.

Soms levert samenwerking met de reguliere geneeskunde een beter resultaat op. Een goed voorbeeld van samenwerking is voetreflex als ondersteuning bij kanker.

 

Voor wie

Enkele indicaties voor voetreflextherapie zijn:

 • Stress, overspanning, burn-out
 • Nek-, rug- of schouderklachten
 • Hoofdpijn
 • Spijsverteringsklachten
 • Overgangsklachten, menstruatieproblemen
 • Reuma/ fibromyalgie
 • Verkoudheid
 • Kanker (ik ben hier speciaal voor opgeleid)

Algemene contra-indicaties waarbij een behandeling niet door kan gaan:

 • Ernstige voetschimmel
 • Ernstige ontstekingen aan de voet
 • Acuut letsel (scheurtjes en botbreuken in de voet/enkel)
 • Koorts
 • Trombose (zichtbaar)

Effecten met enkele voorbeelden uit de praktijk

Een vrouw die veel zware pijnstillers slikte vanwege een beschadiging in haar rug na een ongeval kon na enige tijd de medicatie laten staan. Hoewel de beschadiging zelf onherstelbaar is, kon de blokkade in de energiestroom door de behandelingen wel hersteld worden. 

Een jonge vrouw op de rand van een burn-out had na een paar behandelingen minder last van onrust in haar lijf. Ze kreeg inzicht in haarzelf en voelde zich na 3 behandelingen krachtiger en vitaler. Uiteindelijk was ze in staat de keuzes te maken die goed voor haar waren met las resultaat balans en energie. 

Een man stond op het punt zich te laten opereren aan een zenuwbeknelling in zijn voet. Door de voetreflexbehandelingen nam de pijn af en kon hij weer gewone schoenen dragen. Drie jaar later is hij nog altijd niet geopereerd.

Neem contact met mij op zodat ik je kan laten ervaren dat voetreflextherapie ook voor jouw heilzaam werkt.